Cyprus IVF Center - Kıbrıs Tüpbebek Merkezi

HASTA DOSTU TEDAVİ Daha kısa zamanda, daha az enjeksiyon ve az zahmetli tedavi sağlanır. Son 4 yıldır uyguladığımız embriyoların dondurularak 1 ay sonra transfer edilmesi sayesinde hiperstimulasyon ve dış gebelik, gibi tüp bebeğin yan etkilerinden kurtulunurken daha yüksek gebelik başarı artışı da sağlanmıştır HASTA BİLGİLENDİRME Kapsamlı bilgilenme temel haktır. Her aşamasında hem sözlü bilgilendirme hem de online erişim ve yazılı döküman desteği ile bilgilendirme hizmetilerimizin temel unsurlarındandır. ETKİN VE YETKİN TEDAVİ Yüksek başarı odaklı çalışan merkezimizde geliştirilen elektronik hasta yönetim sistemimiz sayesinde hızlı ve etkin tedavi süreci yaşanmasının yanında sperm, yumurta ve embriyoların kimlik güvenliği son yüksek teknoloji ile sağlanmaktadır. BİLİMSEL YAKLAŞIM Bilimsel etkinliği olmayan, etik kurallara uymayan hiç bir tedavi uygulanamaz. Araştırma sonuçlarımız hasta kimlikleri kullanılmadan paylaşılarak bilime katkıda bulunulur.

Mart 19, 2021 - 11:40
Mart 19, 2021 - 11:41
 0  257

1. Başarı Oranımı Neler Etkiler ?

Tedavi başarısını en fazla kadın yaşı ve yumurta rezervi etkilemektedir. Sanılanın aksine doğal yolla gebeliği engelleyen erkeğin sorunu olsa da kadının özellikleri başarıyı etkilemektedir.

Tedavi sonunda oluşan embriyoların sayısı ve kalitesi başarıyı asıl etkileyen unsurdur. Ayrıca PGT (Preimplantasyon genetik test) ile ayrıntılı kromozom taraması sonucu normal olup transfer edilen hastalarda başarı daha yüksek gözükmektedir.

2. Transfer sonrasında neye dikkat edilmelidir ?

En büyük yanlış kanı yerleştirilen embriyonun düşürülebileceğinin sanılmasıdır. Bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu olamaz. Tam tersine yatak istirahati ile kan dolaşımının azalması ve stres artmasına yol açtığı için tavsiye etmiyoruz. Hemen sonrasında tuvalete gidilmesi, yol yürünmesi, merdiven inip çıkılması, evde günlük işlerin yapılması, araç veya uçakla seyahat serbesttir. Banyo, cinsel beraberlik, deniz ve havuz yasak değildir. Özel bir diyet ve beslenme türü bulunmamaktadır. Kabızlık durumunda barsak emilimi olmayan şurup tarzındaki ilaçlar kullanılmalıdır.

3. Tüp Bebek için yapılan testler neler?

Kadın - Tetkikler
  1. Kan Grubu (ABO) Tayini
  2. Kreatinin
  3. Alanin Aminotransferaz (ALT)
  4. Açlık Kan Şekeri
  5. Prolaktin (PRL)
  6. Troid Stimülan Hormon (TSH)
  7. Hepatit B s Antijeni (HBsAg)
  8. Rubella Antikoru lgG
  9. Toxoplasma Antikoru lgG
  10. Hepatit C Antikoru (anti-HCV)
  11. HIV Antikoru (1-2)
  12. VDRL
  13. Tam İdrar
  14. Hemogram
  15. Anti Hbs ag
Erkek - Tetkikler
  1. Hepatit B s Antijeni (HBsAg)
  2. Hepatit C Antikoru (anti-HCV)
  3. HIV Antikoru (1-2)
  4. VDRL
  5. Semen Analizi

4. Sperm ve Embriyoların Güvenliği

Kimlik güvenliği konusu bizim için başarıdan çok daha öncelikli bir konudur. Hastaların birbiri ile karıştırılma kazası milyonda bir ihtimalle bile kabul edilemez. Bunun telafisinin olmadığını ve omuzlarımızdaki bu sorumluluğun bilincindeyiz. Bu yüzden laboratuvar sürecinde her türlü önlemin alındığı ve sıfır riskle tamamlandığı bir süreç içerisinde tedaviler uygulanmaktadır.

1 - OPERASYON ODALARI VE LABORATUVAR İŞLEMLERİNDE ÜÇLÜ KONTROL

Sperm alımı, yumurta toplama, laboratuvar işlemleri, embriyo dondurma, embriyo çözme ve en son embriyo transfer işlemleri sırasında en az iki çalışanın onayı ile süreç ilerlemektedir. Üçüncü kontrol ise yumurta toplama ve embriyo transferi sırasında elektronik bileklikler sayesinde güvenceye alınmaktadır. Kimlik kontrolleri doktor, hemşire ve embriyologlar tarafından mutlaka yapılmakta ve elektronik imzaları kayda alınmaktadır.

2 - LABORATUAR MALZEMELERİNİN YAZI VE ELEKTRONİK OLARAK ETİKETLENMESİ

Laboratuvarda kullanılan yumurta, sperm ve embriyo taşıyan bütün kaplar ve tıbbi malzemeler bilgisayar destekli RFID teknolojisi ile etiketlenmektedir. RFID cihazının onayı olmadan bir sonraki işleme geçilmemektedir.

3 - HASTANIN KENDİ İSMİNİN YAZILI OLDUĞU EMBRYO KABININ OKUTULMASI

Embriyo transferi öncesinde hastaya kabın üzerindeki ismin kendisine ait olduğu ekrandan izletilerek onay alınır.

5. Transfer sonrasında neye dikkat edilmelidir ?

En büyük yanlış kanı yerleştirilen embriyonun düşürülebileceğinin sanılmasıdır. Bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu olamaz. Tam tersine yatak istirahati ile kan dolaşımının azalması ve stres artmasına yol açtığı için tavsiye etmiyoruz. Hemen sonrasında tuvalete gidilmesi, yol yürünmesi, merdiven inip çıkılması, evde günlük işlerin yapılması, araç veya uçakla seyahat serbesttir. Banyo, cinsel beraberlik, deniz ve havuz yasak değildir. Özel bir diyet ve beslenme türü bulunmamaktadır. Kabızlık durumunda barsak emilimi olmayan şurup tarzındaki ilaçlar kullanılmalıdır.

6. Tüp Bebek Gebeliği Nasıl Olur?

Tüp bebek gebeliğinin doğal gebelikten hiç bir farkı yoktur. Büyük özlemle ve zor elde edilmiş olması farklı kılar. Tüp bebek gebeliğinin gebelik kaybını da içerebilen olumsuzlukları aşağıda sıralanmıştır.


1. HCG DEĞERLERINDE DÜŞÜKLÜK:
Kanda bakılan gebelik testi hCG’dir. Transferden 9 gün sonra kanda bakılan bir testtir. İlk bakıldığında 100 IU civarında olan değer gün aşırı en az 2 kat yükselmesi gereklidir. HCG değeri 50 altında başlayan veya 2 katına yükselmeyen hastalarda kayıp riski yüksektir. Bu duruma kimyasal gebelik denmektedir. %5 yaygınlıkla gözlenen bu durum çoğu zaman müdahale edilmeden adet benzeri kanama ile kaybolmaktadır.

2. Boş kese gelişimi:
Gebelik testinde yüksek hCG değeri ve 2 günde bir 2 katına yükselme olsa da bu durumla karşılaşılabilir. İlk kan testinden yaklaşık 10 gün sonra vajinal ultrasonla muayenede, gebelik kesesi, kese gözüktükten 10 gün sonra ise içinde yaklaşık 6-7 mm boyundaki embriyo ve kalp hareketlerini gözlemlememiz gereklidir. Gebeliklerin yaklaşık % 5 kaybından sorumludur. Embriyodaki genetik veya yapısal kusurların buna sebep olduğuna inanılmaktadır.

3. KALP ATIMLARINDA KAYIP:
Önceki kontrollerde kalp atımları izlenirken sonrasında kalp atımlarının kaybı anlamına gelir. Embriyodaki genetik veya yapısal kusurların yanında rahim içerisinde beslenmeyi azaltan perde gibi yapısal sorunların veya pıhtılaşma bozukluklarının bu duruma yol açabileceğine inanılmaktadır.

4. GEBELIKTE KANAMA:
Çoğu zaman zararsız olan bu durum düşük tehdidi olarak algılandığı için korku yaratmaktadır. Plasenta yerleşim yerindeki ufak damarların çatlamasından kaynaklanan bu durumda, yatak istirahati ile beraber progesteron içerikli ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Kanamanın gebelik kaybına yol açmasına az rastlanır.

5. GEBENIN SAĞLIK TARAMALARI:
Kansızlık, şeker hastalığı, hipertansiyon, tiroit hastalıkları gibi gebelik sürecini etkileyen olumsuzluklar ortalama ayda bir yapılan kontrollerde araştırılır. Ailesel bir risk yok ise şeker hastalığı taraması 26'ncı haftada 50 gr şeker yükleme testi yapılmaktadır.

6. BEBEKTE ANORMALLIKLERIN ARAŞTIRILMASI:
12-13'üncü haftalarda yapılan ikili ve 16-17'nci haftalarda yapılan dörtlü testlerle özellikle Down sendromu taraması yapılır. Bu testlerde risk artışı çıktığı taktirde “anne kanında fetal DNA testi” önerilerek teşhis kesinleştirilmektedir. Amniyosentez işleminde gebelik kayıp riski olabileceği için öncelikle fetal DNA testinde problem çıkmadıkça önermemekteyiz. Ayrıca ultrasonda bebeğin organları en net 20. Haftada gözlenebileceği için bu bu konuda uzmanlaşmış perinatolog veya radyolog tarafından “ayrıntılı anomali taraması” yapılmalıdır.

7. ERKEN DOĞUMUN ÖNLENMESI:
Özellikle 20'nci haftada vajinal ultrasonla rahim boynunun (serviks) ölçümü yapılarak yetersizlik olmadığı kanıtlanmalıdır. İkiz gebelikler erken doğum riski 4 kat arttığı için bu kontrolü aylık olarak önermekteyiz. Normalde 4 cm olması gereken bu uzunluk 2 cm seviyelerine düştüğü zaman o bölgeye gebelik sırasında güçlendirici amaçlı serklaj dikişi önerilmektedir. Ayrıca önceden erken doğum yapmış olan hastalarda risk kaybolana kadar progesteron tedavisi de etkili olmaktadır.

8. DOĞUM TIPININ SEÇILMESI:
Normal doğuma engel bir durum değildir. Zor ve zahmetli elde edilmiş olmasından dolayı sezaryen daha çok tercih edilmektedir.

kktcportal Kuzey Kıbrıs ın En Tarafsız ve En Hızlı Haber Portalı İletişim: [email protected]