Topraklarımız Hızla Ölüyor... Verim Düştü!

Son zamanlardaki bir tahlile göre Akdeniz bölgesindeki toprak Avrupa’da rastgele bir yerdeki toprağa mukayeseyle süratle bozulmakta ve çöle dönmekte. Uzmanlar, sürdürülemez arazi uygulamalarının ve hava kirliliği konusunda uyarıyor.Toprak sağlığı üzerine bir Avrupa kurulu tarafından yakın zamanda yayınlanan bir raporda, AB’deki toprakların %70’inin ekolojik kapasitesinin bozulduğunu bildirdi.

Topraklarımız Hızla Ölüyor... Verim Düştü!

Akdeniz’in sığ toprakları özellikle deniz suyu girişi, erozyon, kuraklık ve orman yangınlarına karşı hassas olsa da bu bölge AB’deki en yüksek erozyon oranlarına ve en düşük toprak organik madde seviyelerine sahiptir.

Bu arada, bu bölgedeki yoğun nüfus, beton veya asfalt sokakların yayılmasına ve ağır metaller ve pestisitlerle (Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır.) zemin kirlenmesine de yol açmıştır.

Toprak sağlıklı olduğunda suyu depolar ve filtre eder. Ayrıca insanların yediği yiyeceklerin %95’ini üretir. Toprak bozulduğunda, temel yaşamı idame ettiren fonksiyonları düzgün çalışmaz.

Akdeniz; domatesleri, üzümleri ve zeytinleri için değerlidir. Ancak bu değerli beslenme ve ekonomiye olan katkısını desteklemek giderek zorlaşıyor.

Buna rağmen, bölgedeki toprak azalmasının potansiyel nedenleri hakkında çok az araştırma yapılmıştır.

İncelemeye dahil edilen birçok çalışma, erozyon yoluyla toprak bozulmasına odaklandı ancak yalnızca birkaçı biyolojik bozulmanın etkilerini değerlendirdi.